CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, December 10, 2009

What's the Relation of Daun Semambu and Chicken Pox?

The last time when I got chicken pox which was 20 years ago (perghh dua dekad lamanya), I remembered my mom went to search for  'Daun Semambu'  (couldn't find the term in English)..and the easiest way to find it is usually in Indian household. The leaves would be used as pelapik tidur, soap and of course scratching instrument, hehehe..my sister used to play the 'Dayang' role when she used the leaf to scratch me..alala kipas gitu..



And since my boy had  chicken pox I tried looking for it, but  its too hard! And my housing area 90% of it are Malays..so mana nak tanam2 daun semambu ni kan..So my baby only took the prescription by the doctor. And I'm not sure about one thing, some say don't bathe the patient, is it true? I dah selamat mandikan Nazif berderu2 since day one he caught the disease.

Oh wait, still tak menjawap soalan dia atas..why the daun semambu?
According to this article, the leaves have anti bacterial and anti-carsinogenic characteristic which helps to reduce toxic in the bloodstream.And it got other benefits too which you can read more from the article.

Ohh..camtu rupanya..now I know...


 PS: I just found out that he scientific name for this leave is Azadirachta Indica



9 apples:

Baby Lyana

ida

bleh mandi la... shaf ingat masa kecik2 dulu..my mom rendamkan daun semambu dalam timba, pastu shaf mandi dgn air tersebut..sangat sejuk..masa 2nd year kat MMU pun, shaf mandi gak..kalau tak mandi..peluh2 lagi gatai..plus panas badan tak hilang la kan

Drama Mama

haaa i pun tak sure sebenarnya pasal daun ni before baca ur entry ni, but one thing for sure memang akan lapik kat tempat tidur masa kena campak. and kalau gatal bole "garu" guna daun ni.

takleh mandi ka? rasanya mandi la, kalau tak nanti lagi gatal kot

Drama Mama

oh get well soon nazif!

Baby Lyana

ida

Hubby ckp, just go to kuil2 yg agak besar and ask for the daun bambu..kasi lah upah 2-3 hinggit..plus, jgn amik sendiri..mintak elok2 suruh diorang amik..ckp nak buat ubat demam...sure dia kasik.. :)

milin

norman:suruh nizam ambik kat rumah razman.

zezz

boleh mandi. just imagine itching all over and tak mandi - kesian!

daun semambu - margosa kot the other name for it. but widely used in indian ayurvedic meds. even angin yg lalu kat pokok dia pun they say has healing effects!

wallahua'lam

daddy

Dulu masa daddy kena chicken pox tok mak Nazif sapu daun semambu yg ditumbuk lumat ke seluruh badan..so seminggu jugak lah daddy jadi macam anak incredible hulk...hehe.

Daun ni pun dulu ambik dari rumah orang india..apasal ek orang india suka tanam pokok ni..??

MQ

ooo neem, ada dah dijadikan sabun commercial..mmg bagus utk sakit kulit..brand Himalaya ada jual..mmg Indians percaya neem ni bagus..

eh my mom kata kalo demam campak, nak bagi kuar cepat... ketuk2 halia, rendam dlm baldi, air rendaman tu mandikan budak yg kena chicken pox tu..tu petua Chinese..

I tried last time when I had chicken pox..mmg berkesan, bila dah kuar habis minum air kelapa muda yg fresh takde ais, as penawar..try la..

Ietams

salam singgah..
google psl daun semambu, terjumpa blog ni.