CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, January 25, 2011

Nazif and Eczema

My poor baby, these few weeks, his eczema had become worst. Especially around his neck and inside his elbow.

I don't know what else to feed him..takkan asyik2 ikan sahaja? And also lotion...mcm2 jenis ada

And sweating also made him itchy. He needs the aircond, but his baby brother plak tak boleh, how meh?

I am thinking to get him the allergic test, just to really make sure what food and things that can trigger his eczema. Do you think its advisable? Does anybody have experience this before?


12 apples:

Anonymous

allergic .... tak semestinya sea food ... kadang2 kacang, bijan juga penyumbang allergic .... emmm kalau masak sotong tu buang kulit nipis yg warna purple hitam tu .. sampai tinggal putih jerk ... udang kena segar .. udang tak segar dan kurang cucian boleh jugak menyebabkan allergic ... tq

AppleCrux

Ano: My son selain seafood, dia takleh dgn telur, kacang and I pun tak tau la apa lagi..hehe..anyway tq for the info psl sotong n udang tu

Drama Mama

kesian naif...hope he gets better in no time!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Baby Lyana

some fruits pun leh allergic...cam strawberry, peach.. i think can google kot...certain tu kena try and error la...

MQ

My son guna produk BUDS, dia ada satu set rescue kit - lotion n baby bath khas utk eczema...kat mothercare ada jual around RM100. It works for him banding dgn ubat yg paed bagi.

Even now pon still pakai sabun BUDS, sebab sabun biasa i.e baby Johnson buat eczema dia naik balik..huhu..

Ikan pon tak semua jenis budak tahan..my son masa 1y-o yg still BF jadi eczema teruk sebab i mkn laksa beli..tak tau la kuah tu guna ikan apa..huhu..terus i pon pantang mkn lepas tu..

oh, baju pon tak leh sebarang, better bagi kain cotton je..mmg kalo anak eczema dorang tak tahan panas..selalu mandikan tapi jgn guna sabun biasa, sebab sabun biasa lagi mengeringkan kulit, bila kering lagi gatal merenyam..jgn guna bedak, lap kering then sapu rescue lotion tu..worse case kalo eczema makin teruk doctor selalu akan prescribe ubat yg steroid based :(

AppleCrux

Shaf : Fruits pun eh..tu lah tgh dok carik info merata-rata..mmg skrg ni trial n error lah..tapi tau la budak kan..pantang tgk..dia rembat dulu

MQ : Oh..rescue lotion tu pernah pakai...cuma skrg tukar pakai eucerin. Bath plak pakai seba med..Lps ni lehla try one whole set plak.

AppleCrux

Drama Mama : Tq dear..

CT

Kak Ida, dah try bawak die jumpa dermatologist? humayraa pun ada same prob...kitorang bawak jumpa derma kat jln pudu, and die bagi syrup, cream and sabun.

Not only foods, persekitaran pun kena jaga for these kind of kids mcm habuk2, hama

AppleCrux

CT : Belum pernah lagi..setakat jumpa paed saja setakat ni..tu yg tny tu..ok tak dermatologist tu? Dia byk bg steroid tak ah..kalo boleh takmo ah..

CT

cream tu ada steroid..org x buh sgt except tmpt yg mcm hover..
sabun tu seems OK..

plus, ada few times kitorang try sapukan kulit buah dragon tu kat humayraa, nampak mcm works..tp x consistent..so xdela hilang terus eczemanye..:)

Miss GobleGoble

Try going gluten free and casein free. You'll see a lot of improvement insya allah.

Or at least gluten free for a start..

Baby Lyana

ida...lambat la reply...shaf nampak pasal list of allergic food ni kat mediveron klinik...since dulu Lyana pernah kena cam eczema...so, pi la baca gak..rupa2nya dia allergic to paracetemol....